Beijing Reisverslag

Februari en maart was ik in China om me te verdiepen in de innerlijke stijlen.
Met name de Sun-stijl Tai Ji Zwaard vorm.
Plaats van aankomst Beijing heb ik vooral de parken bezocht maar ook diverse scholen.
Ik kreeg echter geen informatie over de Sun-stijl, maar stuitte op een advertentie in Jing Hua Youth Hostel, een voormalig Taoïstische tempel in het zuiden van de stad.
Ten zuidoosten van Beijing ligt de provincie Shandung alwaar aan de noordkust het stadje Lai Zhou ligt. Na een treinreis van acht uren arriveerde ik vroeg in de ochtend in Wei Fang en werd ik “ontvangen” door een menigte taxichauffeurs, die achter dranghekken en politieagenten hun ritprijzen naar me schreeuwden.Een man ging plotseling op z’n hurken en hopte onder de uitgespreide armen van een agent naar voren stond op en hield een blad met mijn naam erop in de lucht.
Zo ontmoette ik Wong Wei en in een luxe wagen van de school reden we naar Lai zhou Wu Shu School of Shandung Province. Mensen met reiservaring in China weten dat dit een luxe is.
Drie maaltijden per dag en alles verzorgd, Zondagse uitstapjes naar Peng Lai en Lai Zhou om te shoppen.
Alles met de auto van de school en zo nodig een vertaalster, luxe dinners ter verwelkoming en ter afscheid, omdat het zo uitkomt als er gasten zijn.
Ze hebben bemiddeld voor mijn vliegticket van Jinan naar Hong Kong en hebben mij naar de Tai Shan gereden. Welke ik dus heb beklommen. Tai Shan is geen heilige berg, maar een god en boven op de top staat het paleis van de Jaden Keizer.
Ik heb de mensen 30 dollar per dag betaald, maar 30 is daar 900 dollar.
Mijn training begon ik met wie er maar aanwezig was, een Amerikaanse jongen, Brandon en de Koreaanse, Li Ha Long, welke mijn Kung Fu broeders werden.
Brandon’s Chinese naam is Li Mei Long en de mijne Li He Long. Ik had aangegeven waar mijn interesses lagen en ze zagen me bezig.
De mensen om me heen deden vooral veel Chang Quan, San Da en Wu Shu-stijlen, zoals Hou Quan, Tang Lang Quan, Tsui Quan, Ditang Quan enzovoort.
Er werd ook Tai Ji getraind, maar de meeste leerlingen trainden Chang Quan wat een heel acrobatische stijl is en als basis wordt gebruikt om de stijlen van de aap, bidsprinkhaan en de dronkaard te leren.
Er werd in allerlei groepen getraind een meisjes groep zwaard en dubbelzwaard en een jongensgroep waaiervorm.
Maar ik zag ook een jongen van dertien, die privé les kreeg van een wonderbaarlijk fitte oude man met een lange grijze baard. Een Hsing Yi Quan grootmeester.
Ik kreeg zelf vier uur per dag privéles van de Ying Ba Qua grootmeester Shifu Liu Yong Shun en heb
Ba Gua Zhang en Ba Gua Dao geleerd.
Zoals ik heb verteld trainde ik voordat mijn Shifu arriveerde met wie daar waren en heb een gedeelte van Chang Pu Dao geleerd van Li Ping Lai, verder van alles in mijn handen gehad, een speer van ongeveer vier meter, zweep, stok, dao zwaard, twee snijdend zwaard, drie delige staf enzovoort. Li Ping Lai is trouwens de stand-in voor Jet Li en dus een professioneel stuntman en Wu Shu kampioen, maar vooral een heel goede vriend geworden.In China reizen is niet makkelijk en zonder ervaring en taalkennis niet zonder begeleiding te doen.In mei 2005 wil ik wie mee wil begeleiden naar Lai Zhou Wu Shu School, vanaf Beijing. Dus nog twee jaartjes sparen!Neem contact met mij op als je belangstelling hebt. Vanuit Hong Kong ben ik terug gekomen midden in de Sars-gekte. Veel mensen met mondkapjes die helemaal niet ziek zijn enzo. In met name Kowloonpark heb ik veel leraren ontmoet en scholen leren kennen. Ik vond het fijn om daar te oefenen en had al vrij snel leerlingen. Het was te gek in Hong Kong, tropische eilandjes met heerlijke stranden, shoppen, dim sum en iedere stijl van eten van de hele wereld en nachtwinkels. Nachtwinkels heb je ook in China, maar in Hong Kong spreken veel mensen Engels, rijden ze links van de weg en houden zich aan algemeen geldende westerse verkeersregels, heel anders dan in China. Al is wel te zien dat Chinese steden Hong Kong als voorbeeld beschouwen. Als je Engels spreekt vindt je in Hong Kong makkelijk de weg. Vandaar dat ik daar minder over uitweidt dan over mijn verblijf in Beijing en Shandung. Sinds 2 april 2003 ben ik weer in Nederland en geef les in Amsterdam, waar ik maar gevraagd wordt. Regelmatig oefenen lieve mensen met veel plezier en lekker eten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp